Składniki:
120 g ulubionego makaronu, u mnie kolorowe farfalle
1 filet z kurczaka
1/2 pęczka białych szparagów
3 ogórki konserwowe
3 kawałki papryki konserwowej
1/2 pora
przyprawa do gyrosa
sos:
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sol, pieprz
zioła prowansalskie
szczypta cukru
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić. Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gyrosa i podsmażyć na suchej patelni. szparagi obrać, odciąć końcówki i rozłożyć na patelni grillowej. Skropić oliwą i posypać solą i pieprzem. Podsmażyć. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Grillowane szparagi pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki. Pora pokroić drobno. Wszystkie składniki wrzucić do miski, wlać sos i dokładnie wymieszać. Smacznego 🙂
Kasiu
Pysznie u Ciebie, jak zwykle:)
Bardzo lubię takie sałatki.
Pozdrawiam serdecznie znad porannej kawki:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję bardzo 🙂
PolubieniePolubienie
czemu nie świeża papryka?
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Można dodać świeżą, ja bardziej lubię marynowaną.
PolubieniePolubienie
wygląda syto. super! lubię sałatki zamiast obiadu 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
W te upały sałatka w zupełności wystarcz 🙂
PolubieniePolubienie
Dawno nie robiłam sałatki z makaronem. Ta mi będzie smakować, na pewno spróbuję.
PolubieniePolubienie
Dziękuję i polecam 🙂
PolubieniePolubienie