Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 młoda kapusta
1/2 kg szynki wieprzowej
1 słoik krojonych pomidorów
1 cebula
2 łyżki smalcu ze skwarkami
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
ulubione przyprawy do mięsa
Przygotowanie:
Szynkę pokroić w kostkę i obsypać przyprawami. Cebulę obrać, posiekać i wrzucić razem ze smalcem do rondla. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso, obsmażyć, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Kapustę poszatkować i kiedy mięso będzie miękkie dodać do rondla, kiedy zmniejszy objętość wlać pomidory, całość doprawić do smaku i gotować jeszcze 15-20 minut.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Przecisnąć przez praskę, podzielić na 4 część, jedną wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, a następnie formować kluski z dziurką. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Kluski podawać z kapustą. Smacznego 🙂
Kochana!
Za kluskami śląskimi nie przepadam.
Młodej kapustki jeszcze nie jadłam, ale mam smaczka.
Pozdrawiam najserdeczniej:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja się skusiłam na młoda kapustę, bo się uśmiechała do mnie na rynku 🙂
PolubieniePolubienie
Pychotka:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki 🙂
PolubieniePolubienie
Na taki obiad mój mąż byłby chętny, a ja jakoś nie mam ręki do klusek:(
PolubieniePolubione przez 1 osoba
A ja jakoś bardzo rzadko jezdzi robię mimo że nie są zbyt pracochłonne ☺
PolubieniePolubienie
Az slinka leci ❤
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję ☺
PolubieniePolubienie