Młoda kapusta z kluskami śląskimi

Składniki:

ok. 1 kg ziemniaków

mąka ziemniaczana

1 młoda kapusta

1/2 kg szynki wieprzowej

1 słoik krojonych pomidorów

1 cebula

2 łyżki smalcu ze skwarkami

1 łyżka posiekanego koperku

sól, pieprz

ulubione przyprawy do mięsa

Przygotowanie:

Szynkę pokroić w kostkę i obsypać przyprawami. Cebulę obrać, posiekać i wrzucić razem ze smalcem do rondla. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso, obsmażyć, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.

Kapustę poszatkować i kiedy mięso będzie miękkie dodać do rondla, kiedy zmniejszy objętość wlać pomidory, całość doprawić do smaku i gotować jeszcze 15-20 minut.

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Przecisnąć przez praskę, podzielić na 4 część, jedną wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, a następnie formować kluski z dziurką. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Kluski podawać z kapustą. Smacznego 🙂

młoda kapusta z kluskami śląskimi

DSC_9399DSC_9489

9 uwag do wpisu “Młoda kapusta z kluskami śląskimi

Dodaj komentarz