Schab w sosie grzybowym

Składniki:

400 g schabu

1 duża cebula

400 g grzybów, u mnie drobne maślaki i podgrzybki

100 g śmietany 18%

1 płaska łyżka mąki

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

ulubiona przyprawa do mięs

maggi

ocet balsamiczny lub owocowy

Przygotowanie:

Schab pokroić w kostkę, posypać przyprawami, skropić maggi i octem balsamiczny i odstawić na noc do lodówki. Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso, podsmażyć, na następnie zalać wodą i dusić około 30 minut. Oczyszczone grzyby dodać i sosu i całość dusić do miękkości mięsa. Śmietanę wymieszać z mąką i ok 1/2 szklanki wody i wlać do sosu. Zagotować, dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku. W razie potrzeby sos rozcieńczyć lub zredukować. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz