Naleśniki z kapustą
Proste, a sycące i pyszne 🙂
Składniki
na naleśniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
farsz:
1/2 niedużej główki kapusty, u mnie włoska
4 grube plasterki boczku (20 dkg)
15 dkg pieczarek
1 duża cebula
sól, pieprz
2 łyżki sosu sojowego
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Kapustę poszatkować, posolić i podsmażyć na rozgrzanym oleju, kiedy zwiędnie dodać pieczarki. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, następnie dodać do niego cebulę i smażyć aż się zezłoci. Kapustę z pieczarkami dodać do boczku, wymieszać, doprawić sosem sojowym i pieprzem.
Z podanych składników przygotować naleśniki. Mi wyszło ich 8. Na naleśniki wykładać farsz i zwijać w rulon lub składać na cztery. Dobrze smakują polane ketchupem. Smacznego 🙂