Zapiekane pulpeciki

Gdy mamy więcej czasu na przygotowanie obiadu nawet zwykłe mielone mogą stanowić atrakcyjną propozycję 🙂

Składniki

ok 60 dkg mięsa mielonego

1 jajko

1 mała cebula

1 kromka czerstwego chleba

2-3 kawałki marynowanej papryki

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

zioła prowansalskie

mąka

 

30 dkg pieczarek

2 cebule

15 dkg sera żółtego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

 

Sposób przygotowania

Chleb namoczyć i odcisnąć, cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostkę i razem z jajkiem dodać do mięsa. Doprawić i dokładnie wymieszać. Formować małe pulpeciki, obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia do zapiekania.

Cebule pokroić w piórka, podsmażyć. Zalać koncentratem rozmieszanym z 1/2 szklanki wody. Doprawić, zagotować i tak przygotowanym sosem zalać pulpeciki.

Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć, doprawić i wyłożyć na pulpety.

Całość posypać żółtym serem, słodką papryką i ziołami i zapiekać 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz