Ryba po grecku

Składniki:

4 filety z ryby, u mnie morszczuk

1 duża cebula

1 większa pietruszka

2 duże marchewki

30 dkg pieczarek

1 papryczka chili

4 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

słodka papryka

pieprz kajeński

zioła prowansalskie

ognista mieszanka przypraw (młynek)

do ryby:

pieprz cytrynowy

sól ziołowa

przyprawa do ryb

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w kostkę cebule zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Marchewkę, pietruszkę i pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku, dodać do cebuli, podsmażyć, zalać 1/2 szklanki wody i dusić ok. 20 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić o smaku.

Rybę obsypać przyprawami i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Warzywa ułożyć warstwami na przemian z rybą i odstawić do przegryzienia, najlepiej na całą noc.

Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego 🙂

Obraz 107

DSC_6237

4 uwagi do wpisu “Ryba po grecku

Dodaj komentarz