Curry z łososia ze szpinakiem

Aromatyczny sos z delikatnym ryżem 🙂

Składniki

400 g łososia

1 szklanka ryży białego

200 g mrożonego szpinaku w brykiecie

1 puszka mleczka kokosowego

1 mała cebulka

2 ząbki czosnku

2 cm korzenia imbiru

1 łyżka przyprawy garam masala

1/2 łyżki przyprawy korma curry

1/2 łyżeczki mielonego kminku

1/2 łyżeczki chili

1/2 łyżeczki kurkumy

sos sojowy

sos rybny

olej arachidowy

Sposób przygotowania

Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać starty imbir i czosnek oraz przyprawy (bez sosów i kurkumy), podsmażyć, żeby przyprawy uwolniły aromat. Dodać zamrożony szpinak, a kiedy zacznie się rozpadać zalać mleczkiem kokosowym. Dodać kurkumę i wymieszać.

Łososia odkroić od skóry, pokroić w kostkę i skropić sosem rybnym i sosem sojowym. Wrzucić do gotującego się sosu i delikatnie zamieszać, żeby ryba się nie rozpadała. Gotować około 7-10 minut.

Ryż ugotować w 2 szklankach osolonej wody. Curry podawać z ryżem, posypane szczypiorkiem lub dymką. Smacznego 🙂

4 uwagi do wpisu “Curry z łososia ze szpinakiem

Dodaj komentarz