Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe (400 g)
1 pęczek zielonych szparagów
1 serek topiony śmietankowy (100 g)
sól i pieprz
zioła prowansalskie
listki szałwii
Przygotowanie:
Polędwiczki obtoczyć w grubo mielonym pieprzu, soli i ziołach. Listki szałwii włożyć w nacięcia w mięsie. Polędwiczki odstawić na noc do lodówki, a następnie obsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju. Zdjąć z patelni, odstawić na 10 minut i pokroić w plastry. Ze szparagów odłamać końcówki, resztę pokroić w plasterki, zostawiając główki. Mięso włożyć z powrotem na patelnię, obsmażyć z obu stron, dodać szparagi i podlać niewielka ilością wody. Dusić pod przykryciem 10 minut, dodać główki szparagów i serek topiony. Całość smażyć, często mieszając, przez 10 minut. Doprawić do smaku. Ja podałam z kaszą orkiszową.
Pysznie Kasiu u Ciebie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki Asiu 🙂
PolubieniePolubienie