Colcannon z mięsem

Przepis kuchni irlandzkiej wzbogacony o mięsko 🙂

Składniki

0,7 kg ziemniaków

1/2 małej główki włoskiej kapusty lub młodej białej kapusty

1/2 kg szynki wieprzowej

1/2 szklanki mleka

1 łyżka masła

sól, pieprz

pęczek szczypiorku lub koperku

liść laurowy

ziele angielskiego

łyżeczka ziarnistego pieprzu

tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

Mięso płuczemy, kroimy na grube plastry i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowego, ziela angielskiego i łyżeczki ziarnistego pieprzu(ok. 45 minut). Po wystygnięciu kroimy w kostkę. Można wykorzystać gotowane lub pieczone mięso, które zostało z zupy lub świątecznej pieczeni.

Kapustę szatkujemy, wrzucamy na patelnię i zalewany bulionem pozostałym z gotowania mięsa i gotujemy 10-15 minut, aby była lekko chrupiąca. Do kapusty możemy dodać posiekany koperek.

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu rozgniatamy je, wlewany gorące mleko, dodajemy łyżkę masła i miksujemy wszystko aż będzie gładkie i puszyste.

Dodajemy pokrojone mięso, osączoną kapustę (ewentualnie posiekany szczypiorek). Dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy.

Opcjonalnie: Na rozgrzaną patelnię wykładamy masę ziemniaczaną i podsmażamy. Łopatką odwracamy po kawałku, żeby się podsmażyło ze wszystkich stron. Dekorujemy szczypiorkiem/koperkiem. Smacznego 🙂

2 uwagi do wpisu “Colcannon z mięsem

Dodaj komentarz