Przepis kuchni irlandzkiej wzbogacony o mięsko 🙂
Składniki
0,7 kg ziemniaków
1/2 małej główki włoskiej kapusty lub młodej białej kapusty
1/2 kg szynki wieprzowej
1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
sól, pieprz
pęczek szczypiorku lub koperku
liść laurowy
ziele angielskiego
łyżeczka ziarnistego pieprzu
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Mięso płuczemy, kroimy na grube plastry i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowego, ziela angielskiego i łyżeczki ziarnistego pieprzu(ok. 45 minut). Po wystygnięciu kroimy w kostkę. Można wykorzystać gotowane lub pieczone mięso, które zostało z zupy lub świątecznej pieczeni.
Kapustę szatkujemy, wrzucamy na patelnię i zalewany bulionem pozostałym z gotowania mięsa i gotujemy 10-15 minut, aby była lekko chrupiąca. Do kapusty możemy dodać posiekany koperek.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu rozgniatamy je, wlewany gorące mleko, dodajemy łyżkę masła i miksujemy wszystko aż będzie gładkie i puszyste.
Dodajemy pokrojone mięso, osączoną kapustę (ewentualnie posiekany szczypiorek). Dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy.
Opcjonalnie: Na rozgrzaną patelnię wykładamy masę ziemniaczaną i podsmażamy. Łopatką odwracamy po kawałku, żeby się podsmażyło ze wszystkich stron. Dekorujemy szczypiorkiem/koperkiem. Smacznego 🙂
Przez chwilę myślałam, że to smalec 😉 Ciekawe danie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Całość można jeszcze podsmażyć przed podaniem, wtedy jest jeszcze lepsze 🙂
PolubieniePolubienie