Ciasto czekoladowe-orzechowe

Składniki

ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki cukru

17 dag margaryny

2 żółtka

1 cukier waniliowy

masa czekoladowo – orzechowa:

2/3 tabliczki czekolady

10 dag posiekanych orzechów włoskich

1/3 szklanki cukru

2 białka

szczypta soli

krem:

0,5 litra mleka

0,5 kostki masła

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

2 jaja

0,5 szklanki cukru

2 cukry waniliowe

do dekoracji:

polewa

orzechy

listki melisy

Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę i cukier waniliowy. Kiedy wszystkie składniki się połączą, ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blaszce (20×35).

Ubić pianę z cukrem i solą, dodać orzechy i zmieloną czekoladę. Wyłożyć na ciasto.

Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Sypie składniki kremu rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące mleko wlać przygotowany budyń i gotować, ciągle mieszając do zgęstnienia. Gorący krem utrzeć z masłem. Ciepły rozsmarować na ciepłym cieście i odstawić do wystygnięcia. Udekorować polewą. Smacznego 🙂

3 uwagi do wpisu “Ciasto czekoladowe-orzechowe

Dodaj komentarz