W sezonie grzybowym – obowiązkowa pozycja 🙂
Składniki
2,5 szklanki odgotowanych podgrzybków
1 duża cebula
30 dkg sera żółtego
sól, pieprz
słodka papryka
zioła prowansalskie
ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
3 dkg drożdży
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Odstawić na 5-10 minut, do spienienia. Do mąki dodać sól, drożdże i olej. Wyrobić ciasto. Wyłożyć nim blaszkę i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Cebulę zeszklić, dodać grzyby, podsmażyć 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać startym żółtym serem, słodką papryką i ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Smacznego 🙂
Takiej jeszcze nie jadłam,a pizzę robię co tydzień.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mój woli pizzę zamawianą, ale taką z grzybami zawsze chętnie zje 🙂
PolubieniePolubienie
Serio?Co za brak docenienia dla żony.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Takie życie 🙂
PolubieniePolubienie