Pierogi ruskie

Dostałam pyszny, wiejski twaróg, a że do pieczenia serników to ja się nie nadaję, więc postanowiłam przygotować pierogi. Do zrobienia ciasta wykorzystałam mąkę poznańską Lubella i zgodnie z tym, co napisano na opakowaniu jest ona rzeczywiście idealna do pierogów. Ciasto jest elastyczne, łatwo się wałkuje i świetnie się skleja.

Składniki

na ciasto:

1/2 kg maki poznańskiej Lubella idealnej do pierogów

jajko

1 łyżeczka soli

gorąca woda, ile zabierze mąka

1 łyżka oleju

farsz:

ok. 1 kg ziemniaków

ok. 1/2 kg białego sera

2 duże cebule

sól, pieprz

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować je bardzo cienko i szklanką wycinać krążki.

Ziemniaki ugotować i zmielić w maszynce razem z serem. Cebulę pokroić drobno i usmażyć. Dodać do farszu, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz nakładać łyżeczką na krążki ciasta, zaklejać i odkładać na posypana mąką deskę. Wrzucać na osoloną, gotująca się wodę i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Podawać z usmażoną cebulką 🙂

pierogi ruskie lubella

3 uwagi do wpisu “Pierogi ruskie

Dodaj komentarz