Dostałam pyszny, wiejski twaróg, a że do pieczenia serników to ja się nie nadaję, więc postanowiłam przygotować pierogi. Do zrobienia ciasta wykorzystałam mąkę poznańską Lubella i zgodnie z tym, co napisano na opakowaniu jest ona rzeczywiście idealna do pierogów. Ciasto jest elastyczne, łatwo się wałkuje i świetnie się skleja.
Składniki
na ciasto:
1/2 kg maki poznańskiej Lubella idealnej do pierogów
jajko
1 łyżeczka soli
gorąca woda, ile zabierze mąka
1 łyżka oleju
farsz:
ok. 1 kg ziemniaków
ok. 1/2 kg białego sera
2 duże cebule
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować je bardzo cienko i szklanką wycinać krążki.
Ziemniaki ugotować i zmielić w maszynce razem z serem. Cebulę pokroić drobno i usmażyć. Dodać do farszu, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz nakładać łyżeczką na krążki ciasta, zaklejać i odkładać na posypana mąką deskę. Wrzucać na osoloną, gotująca się wodę i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Podawać z usmażoną cebulką 🙂
Moje ulubione pierogi to właśnie ruskie 🙂
PolubieniePolubienie
Moje też 🙂
PolubieniePolubienie