Składniki:
0,5 kg karkówki lub szynki wieprzowej
ok. 1 kg pomidorów
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 cukinii
1 opakowanie makaronu świderki Lubella
przyprawy:
papryka słodka, suszona papryka chili, słodka wędzona papryka
jałowiec mielony
pieprz, sól, przyprawa Małgośka
ziele angielskie, liść laurowy
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mięso obsypać przyprawami i odstawić na noc do lodówki. Cebulę posiekać i wrzucić do rozgrzanego rondla i zeszklić, dodać mięso. Smażyć 10-15 minut, zalać wrzątkiem i winem, dodać obrane i pokrojone pomidory, wydrążoną i startą cukinię, wrzucić listek laurowy i dwa ziela angielskie i dusić aż mięso zmięknie. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 1/3 szklanki wody, przyprawić do smaku. Makaron ugotować al dente i wymieszać z sosem. Smacznego 🙂
no to ja się wpraszam na sporą porcję:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Załatwione 😀
PolubieniePolubienie
Ulubione danie mojego syna 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Proste, sezonowe i najlepsze 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję za zgłoszenie do akcji pomidorowej. 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba