Makaron z sosem mięsno-pomidorowym

Składniki:

0,5 kg karkówki lub szynki wieprzowej
ok. 1 kg pomidorów
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 cukinii

1 opakowanie makaronu świderki Lubella
przyprawy:
papryka słodka, suszona papryka chili, słodka wędzona papryka
jałowiec mielony
pieprz, sól, przyprawa Małgośka
ziele angielskie, liść laurowy
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mięso obsypać przyprawami i odstawić na noc do lodówki. Cebulę posiekać i wrzucić do rozgrzanego rondla i zeszklić, dodać mięso. Smażyć 10-15 minut, zalać wrzątkiem i winem, dodać obrane i pokrojone pomidory, wydrążoną i startą cukinię, wrzucić listek laurowy i dwa ziela angielskie i dusić aż mięso zmięknie. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 1/3 szklanki wody, przyprawić do smaku. Makaron ugotować al dente i wymieszać z sosem. Smacznego 🙂

makaron z sosem Lubella

Warzywa psiankowate 2016
Pora na pomidora!

6 uwag do wpisu “Makaron z sosem mięsno-pomidorowym

Dodaj komentarz