Na specjalne okazje 🙂
Składniki
biszkopt orzechowy:
jajka 7 szt
cukier kryształ 3/4 szkl
mąka pszenna 10 dkg
orzechy laskowe 18 dkg
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
biszkopt jasny:
jajka 3 szt
cukier kryształ 6 łyżek
mąka pszenna 6 łyżek
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
krem:
orzechy włoskie 40 dkg
mleko 2 % 400 ml
cukier 300 g
masło 1,5 kostki
spirytus 1 kieliszek
do nasączenia
zaparzona mocna kawa 1 szkl
spirytus 1 kieliszek
do dekoracji:
śmietana 30 % 300 ml
orzechy włoskie
pralinki czekoladowe
wiórki czekoladowe
Sposób przygotowania
Orzechy laskowe zmielić, żółtka ubić z cukrem, białka ubić ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać z orzechami, mąką, proszkiem do pieczenia i białkami. Piec w tortownicy o średnicy 24 cm, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Jasny biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec na tej samej tortownicy przez max. 20 minut.
Oba biszkopty wystudzić i przekroić na pół.
Orzechy włoskie zmielić. Mleko z cukrem gotować przez około 15 minut, dodać orzechy i gotować jeszcze 10-15 minut aż krem zgęstnieje minut. Masło utrzeć na puch i połączyć z wystudzonymi orzechami, na koniec wlać spirytus.
Biszkopty nasączać i przekładać kremem.
Śmietaną ubić i rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Boki udekorować wiórkami czekoladowymi, a wierzch orzechami i pralinami. Schłodzić. Smacznego 🙂
ponownie bardzo dobrze ale brakuje co (filiżanka kawy).
PolubieniePolubione przez 1 osoba
I kawka się znajdzie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo ładne z was, dzięki. Mam na myśli
No tak ungriechisch nie jestem tego obiadu pochodzi pierwszy kawy i gotować lub!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wspaniały tort.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki 🙂 Przygotowywałam go na moje urodziny 🙂
PolubieniePolubienie
Ojjjj zjadła bym taki tort:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
🙂
PolubieniePolubienie