Tort orzechowy

Na specjalne okazje 🙂

Tort orzechowy6

Tort orzechowy3

Składniki

biszkopt orzechowy:

jajka 7 szt

cukier kryształ 3/4 szkl

mąka pszenna 10 dkg

orzechy laskowe 18 dkg

sól 1 szczypta

proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

biszkopt jasny:

jajka 3 szt

cukier kryształ 6 łyżek

mąka pszenna 6 łyżek

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

krem:

orzechy włoskie 40 dkg

mleko 2 % 400 ml

cukier 300 g

masło 1,5 kostki

spirytus 1 kieliszek

do nasączenia

zaparzona mocna kawa 1 szkl

spirytus 1 kieliszek

do dekoracji:

śmietana 30 % 300 ml

orzechy włoskie

pralinki czekoladowe

wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania

Orzechy laskowe zmielić, żółtka ubić z cukrem, białka ubić ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać z orzechami, mąką, proszkiem do pieczenia i białkami. Piec w tortownicy o średnicy 24 cm, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Jasny biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec na tej samej tortownicy przez max. 20 minut.

Oba biszkopty wystudzić i przekroić na pół.

Orzechy włoskie zmielić. Mleko z cukrem gotować przez około 15 minut, dodać orzechy i gotować jeszcze 10-15 minut aż krem zgęstnieje minut. Masło utrzeć na puch i połączyć z wystudzonymi orzechami, na koniec wlać spirytus.

Biszkopty nasączać i przekładać kremem.

Śmietaną ubić i rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Boki udekorować wiórkami czekoladowymi, a wierzch orzechami i pralinami. Schłodzić. Smacznego 🙂

8 uwag do wpisu “Tort orzechowy

Dodaj komentarz