Delikatny, puszysty i kremowy deser – uczta dla podniebienia.
Składniki
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 jajka
1 łyżka masła
2 łyżki wody
3 łyżki śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru do żółtek
1 łyżka cukru kryształu do białek
Sposób przygotowania
Czekoladę z dodatkiem 2 łyżek wody rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło i dobrze wymieszać. Wystudzić.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka z cukrem kryształem ubić na sztywną pianę. Śmietanę ubić na sztywny krem.
Czekoladę zmiksować z żółtkami, wymieszać ze śmietaną, a na końcu z pianą z białek. Krem schłodzić. Przed podaniem udekorować.
Smacznego 🙂
Pyszny mus. Uwielbiam takie desery 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Bomba 🙂 Kaloryczna też, ale co mamy sobie żałować:))
Na ostatnich warsztatach kulinarnych, na których byłam (w ostatnią sobotę października) taki właśnie robiliśmy deser! 🙂 Ale bez bitej śmietany.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja kiedyś robiłam różne wersje takiego kremu z czekolady i ta wydaje mi się najlepsza 🙂 A z podanej proporcji wychodzą dwa pucharki, więc to i tak lepiej niż pół blaszki ciasta 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Niebo w gębie! 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba