Mus czekoladowy

Delikatny, puszysty i kremowy deser – uczta dla podniebienia.

Składniki

1 tabliczka gorzkiej czekolady

2 jajka

1 łyżka masła

2 łyżki wody

3 łyżki śmietanki kremówki 30%

1 łyżka cukru pudru do żółtek

1 łyżka cukru kryształu do białek

Sposób przygotowania

Czekoladę z dodatkiem 2 łyżek wody rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło i dobrze wymieszać. Wystudzić.

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka z cukrem kryształem ubić na sztywną pianę. Śmietanę ubić na sztywny krem.

Czekoladę zmiksować z żółtkami, wymieszać ze śmietaną, a na końcu z pianą z białek. Krem schłodzić. Przed podaniem udekorować.

Smacznego 🙂

mus-czekoladowy2

7 uwag do wpisu “Mus czekoladowy

  1. Bomba 🙂 Kaloryczna też, ale co mamy sobie żałować:))
    Na ostatnich warsztatach kulinarnych, na których byłam (w ostatnią sobotę października) taki właśnie robiliśmy deser! 🙂 Ale bez bitej śmietany.

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz