Kurczak satay

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka

marynata:

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki oleju arachidowego lub kukurydzianego

sok z 1/2 limonki

3 ząbki czosnku

po pół łyżeczki chili, curry i mielonego imbiru lub kawałek świeżego

sos:

5 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów

1 puszka mleczka kokosowego

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka brązowego cukru

po pół łyżeczki chili, mielonego imbiru i przyprawy orientalnej

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, a następnie obsmażyć na rozgrzanej patelni.

Do woka włożyć masło orzechowe i wlać mleczko kokosowe oraz dodać przyprawy, zagotować i dodać mięso. Gotować około 5 minut. Podawać z ugotowanym na sypko z ryżem.

 

3 uwagi do wpisu “Kurczak satay

Dodaj komentarz