Na świąteczny stół i nie tylko 🙂
Składniki
5-6 matiasów
4 cebule
200 g gęstej śmietany
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
zalewa:
1/2 szklanki octu
2 szklanki wody
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
10 ziarenek pieprzu
Przygotowanie:
Składniki zalewy zagotować i wystudzić. Cebule pokroić drobno. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i przekładać z połową cebuli warstwami w litrowym słoiku. Zalać wystudzoną zalewą, zakręcić i odstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
- Śledzie i cebulą osączyć z zalewy, dodać resztę cebuli, śmietanę i majonez. Doprawić i wymieszać. Odstawić do lodówki do przegryzienia. Smacznego 🙂
2 uwagi do wpisu “Śledzie w śmietanie”