Śledzie w śmietanie

Na świąteczny stół i nie tylko 🙂

Składniki

5-6 matiasów
4 cebule
200 g gęstej śmietany
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

zalewa:
1/2 szklanki octu
2 szklanki wody
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
10 ziarenek pieprzu

Przygotowanie:

Składniki zalewy zagotować i wystudzić. Cebule pokroić drobno. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i przekładać z połową cebuli warstwami w litrowym słoiku. Zalać wystudzoną zalewą, zakręcić i odstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin.

Śledzie i cebulą osączyć z zalewy, dodać resztę cebuli, śmietanę i majonez. Doprawić i wymieszać. Odstawić do lodówki do przegryzienia. Smacznego 🙂
Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Śledzie w śmietanie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s