Pierogi gryczano-grzybowe

Składniki

farsz:

1 woreczek kaszy gryczanej

2 garści grzybów suszonych

1 duża cebula

1 jajko

1 kromka czerstwego chleba

sól, pieprz

 

ciasto:

2 szklanki mąki

1 jajko

1/2 łyżeczka soli

1 łyżka oleju

gorąca woda

 

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć, najlepiej poprzedniego dnia, na następnie gotować około pół godziny. Wywar można zachować do barszczu. Odcedzone grzyby zemleć w maszynce, na końcu mieląc chleb. Kaszę ugotować. Cebulę zeszklić. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku. Na końcu dodać jajko.

Z podanych składników zagnieść ciasto, wody dodać tyle, ile zabierze mąka. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki, nakładać farsz i sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 3-4 minuty od wypłynięcia. Smacznego 🙂

DSC_0467dsc_7791


Wegetariański obiad VI

3 uwagi do wpisu “Pierogi gryczano-grzybowe

Dodaj komentarz