Składniki
farsz:
1 woreczek kaszy gryczanej
2 garści grzybów suszonych
1 duża cebula
1 jajko
1 kromka czerstwego chleba
sól, pieprz
ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
1/2 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
gorąca woda
Sposób przygotowania
Grzyby namoczyć, najlepiej poprzedniego dnia, na następnie gotować około pół godziny. Wywar można zachować do barszczu. Odcedzone grzyby zemleć w maszynce, na końcu mieląc chleb. Kaszę ugotować. Cebulę zeszklić. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku. Na końcu dodać jajko.
Z podanych składników zagnieść ciasto, wody dodać tyle, ile zabierze mąka. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki, nakładać farsz i sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 3-4 minuty od wypłynięcia. Smacznego 🙂
Gratuluje publikacji Kasiu 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki 🙂
PolubieniePolubienie