Sernik gotowany

Sernik inaczej z babcinego przepisu 🙂

sernik-gotowany

Składniki

ciasto:

1/2 kg mąki

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 margaryna

3/4 szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

masa serowa:

0,7 kg sera na sernik

4 jaja

3/4 kostki masła

3/4 szklanki cukru pudru

1 budyń waniliowy + 1/2 szklanki mleka

10 dkg orzechów

do dekoracji:

1/2 szklanki sosu czekoladowego Fanex

1 płaska łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, każda z nich rozwałkować na cienki placek i piec na złoty kolor (blaszka 25×40) w temperaturze 180 stopni (ok 20 minut).

Żółtka, cukier, masło i ser zmiksować razem i podgrzewać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Kiedy składniki się połączą, cały czas podgrzewając, dodać budyń rozmieszany z mlekiem, a na końcu pianę ubitą z białek. Wymieszać z orzechami.

Wystudzone placki przełożyć ciepłą masą serową i udekorować polewą (sos czekoladowy podgrzać i wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody; przestudzić, aż sos zacznie gęstnieć i polać sernik; odstawić do lodówki do stężenia)

sernik-gotowany-fanex

Sernik idealnie komponuje się z czerwonym, owocowym winem Monte Santi o pięknym, intensywnym zapachu i głębokim kolorze. Taki deser w towarzystwie przyjaciół to prawdziwa uczta 🙂

sernik-gotowany-monte-santi

skanowanie00050

4 uwagi do wpisu “Sernik gotowany

Dodaj komentarz