Sernik inaczej z babcinego przepisu 🙂
Składniki
ciasto:
1/2 kg mąki
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
masa serowa:
0,7 kg sera na sernik
4 jaja
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy + 1/2 szklanki mleka
10 dkg orzechów
do dekoracji:
1/2 szklanki sosu czekoladowego Fanex
1 płaska łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, każda z nich rozwałkować na cienki placek i piec na złoty kolor (blaszka 25×40) w temperaturze 180 stopni (ok 20 minut).
Żółtka, cukier, masło i ser zmiksować razem i podgrzewać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Kiedy składniki się połączą, cały czas podgrzewając, dodać budyń rozmieszany z mlekiem, a na końcu pianę ubitą z białek. Wymieszać z orzechami.
Wystudzone placki przełożyć ciepłą masą serową i udekorować polewą (sos czekoladowy podgrzać i wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody; przestudzić, aż sos zacznie gęstnieć i polać sernik; odstawić do lodówki do stężenia)
Sernik idealnie komponuje się z czerwonym, owocowym winem Monte Santi o pięknym, intensywnym zapachu i głębokim kolorze. Taki deser w towarzystwie przyjaciół to prawdziwa uczta 🙂
Musi być przepyszny.. 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie