Ciasto pijak

ciasto-pijak

Składniki:

biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

cukier waniliowy

3/4 szklanki mąki

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

1 budyń waniliowy + 1,5 szklanki mleka

1 kostka masła

3/4 szklaki cukru pudru

1/2 kieliszka spirytusu

dodatkowo:

2 paczki herbatników

1/2 szklanki wódki

1/2 szklanki sosu czekoladowego Fanex

1 łyżeczka żelatyny

1/2 szklanki mocnej herbaty z sokiem z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotować biszkopt i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na blaszce 20×25 cm.

Budyń ugotować bez cukru. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder, utrzeć i połączyć z budyniem.

Biszkopta nasączyć, rozsmarować na nim krem. Herbatniki moczyć w wódce i układać na kremie.

pijak-fanex

Żelatynę namoczyć w 1 łyżce wody i podgrzać do rozpuszczenia. Sos czekoladowy podgrzać i wymieszać z żelatyną, przestudzić, że zaczął gęstnieć i polać nim ciasto. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Z lampką schłodzonego, owocowego wina Monte Santi smakuje idealnie 🙂

pijak-z-monte-santi

dsc_8271

Jedna uwaga do wpisu “Ciasto pijak

Dodaj komentarz