Składniki:
biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
3/4 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
1 budyń waniliowy + 1,5 szklanki mleka
1 kostka masła
3/4 szklaki cukru pudru
1/2 kieliszka spirytusu
dodatkowo:
2 paczki herbatników
1/2 szklanki wódki
1/2 szklanki sosu czekoladowego Fanex
1 łyżeczka żelatyny
1/2 szklanki mocnej herbaty z sokiem z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotować biszkopt i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na blaszce 20×25 cm.
Budyń ugotować bez cukru. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder, utrzeć i połączyć z budyniem.
Biszkopta nasączyć, rozsmarować na nim krem. Herbatniki moczyć w wódce i układać na kremie.
Żelatynę namoczyć w 1 łyżce wody i podgrzać do rozpuszczenia. Sos czekoladowy podgrzać i wymieszać z żelatyną, przestudzić, że zaczął gęstnieć i polać nim ciasto. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Z lampką schłodzonego, owocowego wina Monte Santi smakuje idealnie 🙂
Jedna uwaga do wpisu “Ciasto pijak”