Składniki:
zakwas:
5 łyżek maki żytniej
3 żabki czosnku
kromka chleba ze skórą
dodatkowo:
garść suszonych grzybów
ciasto na uszka:
ok. 0,2 kg mąki
1 jajko
sól
wrzątek ile mąka zabierze
łyżka oleju
farsz:
5 dkg suszonych grzybów
czerstwa bułka
1 cebula
Przygotowanie:
Składniki na zakwas wrzucić do litrowego słoika i zalać woda. Odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Grzyby na barszcz namoczyć dzień wcześniej w szklance wody. Przelać do garnka, dolać 1 szklankę wody i zagotować. Dodać przecedzony zakwas i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Grzyby na farsz namoczyć, odgotować (wywar można dodać do barszczu) i przemielić przez maszynkę o drobnym sitku razem z podsmażoną cebulką i namoczoną, a potem odciśniętą bułką. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Z mąki, jajka, soli i oleju zarobić ciasto dolewając wrzątku. Cienko rozwałkować i pokroić na kwadratowe placuszki. Uformowane uszka gotować we wrzątku do wypłynięcia.
Uszka zalać barszczykiem i dodać łyżkę smażonej cebulki. Smacznego 🙂
barszcz grzybowy? Dla mnie smaczna nowość:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
U mnie zawsze taki się robi, ale do tej pory tylko raz się spotkałam z tym, że ktoś tez taki robi 🙂
PolubieniePolubienie