Makowe muffinki ot tak, prosto z serca, upieczone na kolacje imieninową, na osłodę dnia ukochanej osobie 🙂 Szybko i łatwo się je robi, a smak już nas zbliża do świąt. Z kolorową dekoracją stanowią urocze dopełnienie imieninowego upominku.
Składniki:
1/2 szklaki zmielonego maku
1 mały jogurt naturalny (200 ml)
1 jajko
1/2 szklanki oleju kokosowego
1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
1 łyżeczka sody
szczypta soli
do dekoracji:
polewa czekoladowa
posypki Delecta Karmel i Owocowy smak
Przygotowanie:
Mąkę, sodę, cukier i mak wymieszać. Jajko roztrzepać z jogurtem, olejem kokosowym i miodem. Sypkie składniki wymieszać z płynnymi. Formę do muffinek natłuścić, napełnić masą i piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) . Wystudzone babeczki udekorować polewą i posypkami.
Kasiu babeczki są super 🙂 i patera cudna! 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki Asiu 🙂 Patera od Mikołaja 🙂 Całą Warszawę biedny Mikołaj schodził, bo nigdzie już takich nie było 🙂
PolubieniePolubienie
Świetny pomysł na wkomponowanie świątecznego maku do prostego wypieku:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja uwielbiam mak i wszystko co makowe, więc chętnie go dodaję 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
porywam parę sztuk:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Smacznego 🙂
PolubieniePolubienie
Wspaniałe muffinki i do tego z makiem – rewelacja!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Nie mam maszynki do mielenia 🤔
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja kupiłam już zmielony 🙂
PolubieniePolubienie