Makowe muffinki

makowe-muffinki

Makowe muffinki ot tak, prosto z serca, upieczone na kolacje imieninową, na osłodę dnia ukochanej osobie 🙂  Szybko i łatwo się je robi, a smak już nas zbliża do świąt. Z kolorową dekoracją stanowią urocze dopełnienie imieninowego upominku.

Składniki:

1/2 szklaki zmielonego maku

1 mały jogurt naturalny (200 ml)

1 jajko

1/2 szklanki oleju kokosowego

1 i 3/4 szklanki mąki

2 łyżki miodu

2 łyżki cukru

1 łyżeczka sody

szczypta soli

do dekoracji:

polewa czekoladowa

posypki Delecta Karmel i Owocowy smak

Przygotowanie:

Mąkę, sodę, cukier i mak wymieszać. Jajko roztrzepać z jogurtem, olejem kokosowym i miodem. Sypkie składniki wymieszać z płynnymi. Formę do muffinek natłuścić, napełnić masą i piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) . Wystudzone babeczki udekorować polewą i posypkami.

makowe-muffinki2

Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

11 uwag do wpisu “Makowe muffinki

Dodaj komentarz