Kurczak pieczony

Pyszny, świąteczny obiad

Składniki

1 kurczak ok. 1,5 kg

sól, pieprz

przyprawa do kurczaka

zioła prowansalskie

słodka i ostra papryka

5 ząbków czosnku

olej

masło czosnkowe:

1/2 kostki masła

1/2 główki czosnku

kilka gałązek pietruszki

Sposób przygotowania

Kurczaka umyć, natrzeć przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skropić olejem i ostawić na noc do lodówki. Masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną pietruszkę połączyć. Skórę kurczaka delikatnie oddzielić od filetów i rozsmarować tam część masła, resztą posmarować wierzch. Kurczaka zapiekać około godzinę na słoty kolor. W czasie pieczenia polewać wytapiającym się tłuszczem. Smacznego 🙂

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Kurczak pieczony

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s