Ciasto:
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
20 dkg drożdży
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
farsz:
50 dkg kapusty kiszonej
2 garści suszonych grzybów
1-2 cebule
sól, pieprz
Przygotowanie:
Drożdże zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z cukrem, kiedy zaczną pracować, wlać je do mąki i dodać resztę składników. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić je do wyrośnięcia.
Grzyby namoczyć wcześniej, a następnie odgotować je razem z kapustą. Wystudzić i odcisnąć, w razie potrzeby pokroić. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, a następnie dodać kapustę z grzybami i podsmażyć. Doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim keksówkę, tak żeby wystawało na boki. Napełnić farszem i skleić ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) na około 45 minut. Podawać z barszczykiem 🙂
moja mama ciągle o nim wspomina,ale jakoś nie możemy się zebrać i zrobić:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja robiłam po raz pierwszy, bo u mnie w domu nie było takiej tradycji 🙂
PolubieniePolubienie