Kulebiak Macieja Kuronia

Ciasto:

1 szklanka mleka

3 szklanki mąki pszennej

1 żółtko

20 dkg drożdży

1 łyżka masła

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

farsz:

50 dkg kapusty kiszonej

2 garści suszonych grzybów

1-2 cebule

sól, pieprz

Przygotowanie:

Drożdże zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z cukrem, kiedy zaczną pracować, wlać je do mąki i dodać resztę składników. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić je do wyrośnięcia.

Grzyby namoczyć wcześniej, a następnie odgotować je razem z kapustą. Wystudzić i odcisnąć, w razie potrzeby pokroić. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, a następnie dodać kapustę z grzybami i podsmażyć. Doprawić do smaku.

Ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim keksówkę, tak żeby wystawało na boki. Napełnić farszem i skleić ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) na około 45 minut. Podawać z barszczykiem 🙂

kulebiak

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Kulebiak Macieja Kuronia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s