Pyszny, świąteczny obiad
Składniki
1 kurczak ok. 1,5 kg
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
zioła prowansalskie
słodka i ostra papryka
5 ząbków czosnku
olej
masło czosnkowe:
1/2 kostki masła
1/2 główki czosnku
kilka gałązek pietruszki
Sposób przygotowania
Kurczaka umyć, natrzeć przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skropić olejem i ostawić na noc do lodówki. Masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną pietruszkę połączyć. Skórę kurczaka delikatnie oddzielić od filetów i rozsmarować tam część masła, resztą posmarować wierzch. Kurczaka zapiekać około godzinę na słoty kolor. W czasie pieczenia polewać wytapiającym się tłuszczem. Smacznego 🙂
Pięknie wypieczony, aż ślinka cieknie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Niby zwykły kurczak, a ile smaku i radości 🙂
PolubieniePolubienie