Kurczak pieczony

Pyszny, świąteczny obiad

Składniki

1 kurczak ok. 1,5 kg

sól, pieprz

przyprawa do kurczaka

zioła prowansalskie

słodka i ostra papryka

5 ząbków czosnku

olej

masło czosnkowe:

1/2 kostki masła

1/2 główki czosnku

kilka gałązek pietruszki

Sposób przygotowania

Kurczaka umyć, natrzeć przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skropić olejem i ostawić na noc do lodówki. Masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną pietruszkę połączyć. Skórę kurczaka delikatnie oddzielić od filetów i rozsmarować tam część masła, resztą posmarować wierzch. Kurczaka zapiekać około godzinę na słoty kolor. W czasie pieczenia polewać wytapiającym się tłuszczem. Smacznego 🙂

3 uwagi do wpisu “Kurczak pieczony

Dodaj komentarz