Kopytka z bułeczką

Prosty i tani obiad

Składniki

1,5 kg ugotowanych ziemniaków

(mogą być z poprzedniego dnia)

  1. 1,5 szklanki mąki

1 jajko

1 łyżeczka soli

dodatkowo:

1/3 kostki masła

3 łyżki oleju

3 łyżki bułki tartej

sól

Sposób przygotowania

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, sól, make i zagnieść szybko gładkie ciasto. Nie można za długo zagniatać, bo wtedy trzeba dodawać coraz więcej mąki i kopytka wyjdą twarde.

Ciasto ziemniaczane podzielić na mniejsze kawałki i formować wałeczki, które potem kroić na 1-2 centymetrowe kawałki. Kopytka wrzucać na osolony wrzątek i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Margarynę rozpuścić z dodatkiem oleju, dodać bułkę tarta i szczyptę soli i smażyć, mieszając, aż do uzyskania złotego koloru. Kopytka polać bułeczką i gotowe 🙂

kopytka-z-buleczka

5 uwag do wpisu “Kopytka z bułeczką

Dodaj komentarz