Prosty i tani obiad
Składniki
1,5 kg ugotowanych ziemniaków
(mogą być z poprzedniego dnia)
- 1,5 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli
dodatkowo:
1/3 kostki masła
3 łyżki oleju
3 łyżki bułki tartej
sól
Sposób przygotowania
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, sól, make i zagnieść szybko gładkie ciasto. Nie można za długo zagniatać, bo wtedy trzeba dodawać coraz więcej mąki i kopytka wyjdą twarde.
Ciasto ziemniaczane podzielić na mniejsze kawałki i formować wałeczki, które potem kroić na 1-2 centymetrowe kawałki. Kopytka wrzucać na osolony wrzątek i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Margarynę rozpuścić z dodatkiem oleju, dodać bułkę tarta i szczyptę soli i smażyć, mieszając, aż do uzyskania złotego koloru. Kopytka polać bułeczką i gotowe 🙂
uwielbiam kopytka z bułką tartą ❤
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Tanie i proste, a smak super 🙂
PolubieniePolubienie
Cieszę się, że natrafiłem na Twój przepis. Akurat mam w lodówce gar ugotowanych ziemniaków 😆
PolubieniePolubione przez 1 osoba
W takim razie smacznego 🙂
PolubieniePolubienie
Właśnie robię z Twojego przepisu !! Dam znać komentarzem, bo już się u mnie moje stadko, szykuje na te Twoje pyszności !!
PolubieniePolubione przez 1 osoba