Pizzowe bułeczki

pizzowe-buleczki

Składniki:

40 dag mąki

30 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

250 ml mleka

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy

zioła prowansalskie

czosnek granulowany

farsz:

0,3 kg pieczarek

1 cebula

10 dkg salami

20 dkg sera żółtego

sól, pieprz, papryka słodka

przyprawa do pizzy Plenus

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier. Wymieszać z mąką, dodać sól i oliwę, po czym wyrobić ręką na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.

Cebulę zeszklić z dodatkiem słodkiej papryki, dodać pieczarki, smażyć do odparowania wody, doprawić przyprawą do pizzy Plenus, solą i pieprzem. Salami pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce.

Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, wykrawać szklanką krążki. Na każdy z nich nakładać po łyżce farszu pieczarkowego, kawałek pomidora i trochę sera żółtego. Zaklejać i formować bułeczki. Po wierzchy posypać żółtym serem i szczyptą przyprawy do pizzy. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

pizzowe-buleczki2

Jedna uwaga do wpisu “Pizzowe bułeczki

Dodaj komentarz