Składniki:
40 dag mąki
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
zioła prowansalskie
czosnek granulowany
farsz:
0,3 kg pieczarek
1 cebula
10 dkg salami
20 dkg sera żółtego
sól, pieprz, papryka słodka
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier. Wymieszać z mąką, dodać sól i oliwę, po czym wyrobić ręką na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Cebulę zeszklić z dodatkiem słodkiej papryki, dodać pieczarki, smażyć do odparowania wody, doprawić przyprawą do pizzy Plenus, solą i pieprzem. Salami pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce.
Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, wykrawać szklanką krążki. Na każdy z nich nakładać po łyżce farszu pieczarkowego, kawałek pomidora i trochę sera żółtego. Zaklejać i formować bułeczki. Po wierzchy posypać żółtym serem i szczyptą przyprawy do pizzy. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Jedna uwaga do wpisu “Pizzowe bułeczki”