Składniki
50 dkg łopatki wieprzowej
25 dkg makaronu kokardki Lubella
20 dkg sera żółtego
1 opakowanie serka wiejskiego
1 kulka mozzarelli
1 główka czosnku
1 duża cebula
sól, pieprz
3 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
Sposób przygotowania
Cebulę posiekać i zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć 1-2 minuty. Mięso zemleć w maszynce, dodać do cebuli, doprawić solą, pieprzem i sambalem. Dokładnie wymieszać i podsmażyć.
Zetrzeć około 2-3 łyżki sera żółtego na drobnym oczku tarki i odłożyć, resztę zetrzeć na grubym oczku, wymieszać z odcedzonym serkiem wiejskim i startą mozzarellą.
Makaron ugotować al dente. Do serów dodać mięso i makaron i wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
Bułkę tartą wymieszać z odłożonym serem żółtym, 3-4 ząbkami czosnku, posiekaną natką, doprawić solą i pieprzem i zmiksować w blenderze. Posypać wierzch zapiekanki.
Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Ładnie wygląda i pewnie też pięknie smakuje 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie