Jajka zapiekane w ryżu

Jeśli mamy rano więcej czasu, warto go poświęcić na przygotowanie tej potrawy na śniadanie 🙂

Składniki

1 szklanka ryżu

2 szklanki wody

4 jajka

1 jogurt naturalny (200 ml)

/może być śmietana/

10-15 dkg sera żółtego

sól, pieprz

słodka papryka

Sposób przygotowania

Ryż wsypać na patelnie i zalać 2 szklankami wody. Posolić. Kiedy ryż wchłonie większość płynu, zrobić 4 wgłębienia. W każde wgłębienie wbić jajko.

Starty na drobnej tarce ser wymieszać z jogurtem, doprawić i wylać na jajka i ryż. Przykryć i smażyć na małym ogniu około 10 minut, aż jajka się zetną, a ser roztopi. Gotowe danie przełożyć na talerze i posypać szczypiorkiem. Smacznego 🙂

jajka-zapiekane-w-ryzu

DSC_3766

Reklamy

5 uwag do wpisu “Jajka zapiekane w ryżu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s