Składniki:
1/2 kg odgotowanych, drobno pokrojonych grzybów leśnych, u mnie mrożone
2 cebule
1/3 szklanki ryżu
1/2 szklanki bułki tartej + do panierowania
2 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotować w 2/3 szklanki osolonej wody, wymieszać z grzybami. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać do grzybów. Wsypać bułkę tartą, pietruszkę i wbić jajka. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować kotlety i panierować w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju. Masa jest dość rzadka, ale dzięki jajkom kotlety po usmażeniu są zwarte i się nie rozpadają.
Podstawiam talerzyk,uwielbiam grzyby leśne! A kotlecikow z nich jeszcze nie robiłam,więc muszę koniecznie spróbować 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja pierwszy raz się skusiłam, wyszły super, polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Super apetyczne.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki 🙂
PolubieniePolubienie
Robię od lat i bardzo mi smakują. Podpowiedź: grzyby lubią tymianek.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie