Gołąbki z pekinki

Składniki

2 kapusty pekińskie

1 tuszka z królika

3 cebule

1/2 główki czosnku

1 szklanka ryżu

1/2 szklanki kaszy jęczmiennej

1/2 szklanki siemienia lnianego

sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania przepisu:

Królika poporcjować, ugotować w osolonej wodzie. Mięso obrać z kości i zmielić w maszynce. Liście z pekinki rozdzielić i umyć. Cebule pokroić i podsmażyć na złoto. Ryż, kaszę i siemię wymieszać i wsypać do garnka na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć 5 minut. Zalać wodą, tak aby wody było mniej więcej 2 razy więcej niż kasz. Posolić. Kiedy kasze wchłoną cały płyn przełożyć je do dużej miski i lekko przestudzić. Dodać mięso, przeciśnięty czosnek, podsmażoną cebulę i doprawić. Dokładnie wymieszać. Farsz zawijać w liście z kapusty pekińskiej. Układać w gęsiarce lub naczyniu żaroodpornym. Przykryć i zapiekać około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂

gołąbki z pekinki

Advertisements

5 uwag do wpisu “Gołąbki z pekinki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s