Tak przygotowane filety są niezwykle soczyste, po prostu rozpływają się w ustach, a sos na bazie wina, masła i śmietany, no cóż… poezja 😀
Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 cukinii
30 dkg pieczarek
1 opakowanie pomidorków cherry
1 papryczka chili
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
czubryca czerwona
zioła Małgosi
przyprawa do kurczaka
masło
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka obsypać przyprawami i obsmażyć na maśle na złoty kolor. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Cebulę, czosnek i chili posiekać, pieczarki pokroić w plastry, cukinię w kostkę. Warzywa wrzucić do mięsa, posypać sola i pieprzem. Całość podlać winem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pól godziny. Po tym czasie dodać pokrojone na pól pomidorki i zalać śmietaną. Piec jeszcze pól godziny. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego 🙂
Bardzo lubię dania z drobiu, a na takie pyszne jak pokazujesz to jestem chętna 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie