Filet z kurczaka zapiekany w warzywach

Tak przygotowane filety są niezwykle soczyste, po prostu rozpływają się w ustach, a sos na bazie wina, masła i śmietany, no cóż… poezja 😀

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka

1 cebula

3 ząbki czosnku

1/2 cukinii

30 dkg pieczarek

1 opakowanie pomidorków cherry

1 papryczka chili

3/4 szklanki białego wytrawnego wina

1/2 szklanki śmietany

sól, pieprz

czubryca czerwona

zioła Małgosi

przyprawa do kurczaka

masło

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka obsypać przyprawami i obsmażyć na maśle na złoty kolor. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Cebulę, czosnek i chili posiekać, pieczarki pokroić w plastry, cukinię w kostkę. Warzywa wrzucić do mięsa, posypać sola i pieprzem. Całość podlać winem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pól godziny. Po tym czasie dodać pokrojone na pól pomidorki i zalać śmietaną. Piec jeszcze pól godziny. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego 🙂

filet zapiekany w warzywach

3 uwagi do wpisu “Filet z kurczaka zapiekany w warzywach

Dodaj komentarz