Ciasto czekoladowe z masą porzeczkową

Składniki:

ciasto:
1 tabliczka czekolady mlecznej
50 ml mleka
10 dkg mąki
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

masa porzeczkowa:
1/2 kg czarnej porzeczki
1 galaretka + 2 płaskie łyżki żelatyny
5 łyżek cukru kryształu
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
2 jogurty naturalne (250 ml, albo jeden duży)

do nasączenia:
1/2 szklanki mocnej kawy

Przygotowanie:
Czekoladę z mlekiem rozpuścić na parze. Przestudzić. Całe jaja ubić z cukrem, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i kawą. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę 20×25 cm. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Wystudzić.

Porzeczki opłukać, obrać z szypułek i wrzucić do garna, dodać cukier kryształ i gotować około pół godziny, następnie przetrzeć przez sito i dodać galaretkę i żelatynę. Wymieszać do ich rozpuszczenia i odstawić do wystudzenia.

Jogurt zmiksować z cukrem waniliowym i pudrem, a następnie z masą porzeczkową. Ciasto nasączyć kawą i zalać masą, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂

ciasto czekoladowe z masą porzeczkową

Przepis bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę – Czekolada i kakao – tego zawsze mało!, zapraszam do wspólnej zabawy 🙂

Inne czekoladowe słodkości znajdziecie u:

Pauliny – Krem czekoladowy z avocado

Angeliki – Stefanka bez pieczenia

Teresy – Ciasto mocno czekoladowe

Kasi – Czekoladowiec na maślance z masą budyniową

Sylwii – Czekoladowy deser jaglany

Gosi – Czekoladowe ciasto wegańskie

Pati – Bardzo czekoladowe ciasto z polewą

Doroty – Blok czekoladowy

11 uwag do wpisu “Ciasto czekoladowe z masą porzeczkową

Dodaj komentarz