Składniki:
ciasto:
100 g mąki pszennej
50 g masła
1 płaska łyżeczka soli
2-3 łyżki zimnej wody
nadzienie:
30 dkg kurek
1 cebula
2-3 pomidory
6-8 kwiatów cukinii
4 jajka
sól, pieprz
2 łyżki masła, 2 łyżki oleju
słodka papryka, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Z mąki, masła, soli i wody zagnieść ciasto, rozwałkować cienko i wyłożyć na formę do tarty o średnicy 25 cm i wstawić do lodówki.
Kurki oczyścić i wrzucić na osolony wrzątek na 5 minut i odcedzić. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać masło i kurki, podsmażyć 5 minut, doprawić pieprzem
Z kwiatów cukinii usunąć słupki, opłukać, porwać na pół.
Pomidory obrać ze skórki, wydrążyć, pokroić w kostkę.
Jajka zmiksować do spienienia z płaską łyżeczką soli. Doprawić pieprzem.
Na ciasto wyłożyć kurki, zalać jajkami, na wierzchu rozłożyć pomidory i kwiaty. Całość posypać ziołami i słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut. Smacznego 🙂
Przepis wyróżniony w konkursie na tartę na portalu durszlak.pl 🙂
Kasiu!
Zatęskniłam za kurkami, które uwielbiam! danie wygląda pysznie:)
Kiedyś u rodziców było ich mnóstwo, teraz pomimo 2 lasów- brak grzybów, bo konieczna wycinka.
Smacznie pozdrawiam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
I w mojej okolicy wycinają lasy, wiec kurki z rynku.
PolubieniePolubienie
Ale mi narobiłaś ochoty taką tartą 🙂 Pysznie wygląda 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Prezentuje się przepysznie!
PolubieniePolubienie
Dziękuje bardzo 🙂
PolubieniePolubienie