Domowa pizza

Składniki na 2 pizze o średnicy 30 cm:

ciasto:

30 g świeżych drożdży + 1/2 szklanki ciepłej wody + 2 łyżeczki cukru

1 i 1/2 szklanki ciepłej wody

70 dkg mąki pszennej

2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy z oliwek

farsz:

20 dkg sera żółtego

30 dkg pieczarek

1 duża cebula

1/2 papryki

1 puszka tuńczyka

sól, pieprz

słodka papryka, zioła prowansalskie

sos:

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3-4 łyżki sosu chili Fanex

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z cukrem i wodą i odstawić aż zaczną pracować. Mąkę i sól wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wlać rozczyn oraz oliwę i wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.

Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju i dodać pokrojone pieczarki. Podsmażyć 5 minut i dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawić i smażyć do odparowania soku. Ser zetrzeć na tarce, tuńczyka odsączyć z zalewy.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypaną mąka stolnicę, podzielić na pół i każdą połowę rozwałkować na rozmiar blaszki. Blaszkę podsypać mąką i rozłożyć ciasto. Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, rozłożyć podsmażone pieczarki, kawałki tuńczyka i całość posypać serem żółtym i przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 minut. Podawać z ulubionymi sosami 🙂

domowa pizza

 

9 uwag do wpisu “Domowa pizza

Dodaj komentarz