Letnie śniadanie na wypasie z Profi

Lato w mieście nie musi być nudne, wystarczy urozmaicić swoje menu prostymi, chociaż niecodziennymi daniami i dodać im smaku kolorowymi warzywami. Polecam na letnie śniadanie cukiniowe gofry, których smak podkręci nutka ostrości w postaci pasztetu z zielonym pieprzem Profi, do tego jajko sadzone i grillowane warzywa. Zestaw idealny przed całodzienną wędrówką, jak również do spakowania w pudełko. Taka niecodzienna kanapka z warzywnych gofrów zamiast pieczywa, wypełniona sycącymi dodatkami, będzie smacznym przerywnikiem podczas wakacyjnych wypraw.

Składniki:

gofry:

15 dkg mąki

10 dkg margaryny

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki ciepłego mleka

1/2 małej cukinii

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

curry

dodatkowo:

1 pasztet z zielonym pieprzem Profi

jajka

1/2 czerwonej papryki

kawałek cukinii

3 pieczarki

curry

słodka papryka

olej

Przygotowanie:

Jajka zmiksować z solą, następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wlać mleko i rozpuszczoną margarynę, zmiksować, dodać przyprawy i startą na grubym oczku cukinię. Usmażyć gofry, z tej porcji wychodzi ich 8.

Cukinię, paprykę i pieczarki pokroić, skropić olejem i posypać curry i papryką. Usmażyć na patelni grillowej. Jajka usmażyć na osobnej patelni.

Gofry posmarować pasztetem, podawać z jajkiem i warzywami. Smacznego 🙂

gofry z jajkiemDSC_6216

Przepis wyróżniony w konkursie z Profi na portalu zblogowani.pl 🙂

pucharzBLOGowani.pl

7 uwag do wpisu “Letnie śniadanie na wypasie z Profi

Dodaj komentarz