Lato w mieście nie musi być nudne, wystarczy urozmaicić swoje menu prostymi, chociaż niecodziennymi daniami i dodać im smaku kolorowymi warzywami. Polecam na letnie śniadanie cukiniowe gofry, których smak podkręci nutka ostrości w postaci pasztetu z zielonym pieprzem Profi, do tego jajko sadzone i grillowane warzywa. Zestaw idealny przed całodzienną wędrówką, jak również do spakowania w pudełko. Taka niecodzienna kanapka z warzywnych gofrów zamiast pieczywa, wypełniona sycącymi dodatkami, będzie smacznym przerywnikiem podczas wakacyjnych wypraw.
Składniki:
gofry:
15 dkg mąki
10 dkg margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 małej cukinii
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
curry
dodatkowo:
1 pasztet z zielonym pieprzem Profi
jajka
1/2 czerwonej papryki
kawałek cukinii
3 pieczarki
curry
słodka papryka
olej
Przygotowanie:
Jajka zmiksować z solą, następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wlać mleko i rozpuszczoną margarynę, zmiksować, dodać przyprawy i startą na grubym oczku cukinię. Usmażyć gofry, z tej porcji wychodzi ich 8.
Cukinię, paprykę i pieczarki pokroić, skropić olejem i posypać curry i papryką. Usmażyć na patelni grillowej. Jajka usmażyć na osobnej patelni.
Gofry posmarować pasztetem, podawać z jajkiem i warzywami. Smacznego 🙂
Przepis wyróżniony w konkursie z Profi na portalu zblogowani.pl 🙂
Wygląda to naprawdę smakowicie, ale skład pasztetów Profi już znacznie gorzej. 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Śniadanie pierwsza klasa:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Energia na pól dnia gwarantowana 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo apetycznie wygląda i na pewno tak smakuje 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki 🙂
PolubieniePolubienie
Zrobiłam się głodna, patrząc na takie pyszności:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i polecam 🙂
PolubieniePolubienie