Składniki:
1/2 kg mąki
1 szklanka mleka
2 jaja
1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
cukier waniliowy
zaczyn: 4 dkg drożdży + 1 łyżka cukru + 2 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka
kruszonka: 100 g masła, 1/2 szklanki cukru kryształu, 3/4 szklanki mąki
jeżyny i kilka śliwek
dodatkowo: 1 jajko
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać cukrem, dodać mąkę i mleko, odstawić aż drożdże zaczną pracować. Jajka zmiksować z cukrem, dodać do drożdży razem z ciepłym mlekiem i olejem, wsypać połowę mąki, cukier waniliowy i sól, zmiksować na jednolitą masą. Następnie połączyć z resztą mąki i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyjąć z miski na podsypaną mąką stolnicę, lekko rowałkować i wycinać okrągła miseczką krążki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko roztrzepać i posmarować drożdżówki, a następnie ułożyć jeżyny i pokrojone śliwki.
Składniki kruszonki wymieszać aż utworzą się grudki i wyłożyć na drożdżówki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny. Smacznego 🙂
Uwielbiam drożdżowe wypieki i porywam taką drożdżóweczkę do kawki 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Smacznego 🙂
PolubieniePolubienie
Jak to cudownie wygląda…. można głodnieć
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję, częstuj się 🙂
PolubieniePolubienie