Drożdżówki z jeżynami

Składniki:

1/2 kg mąki

1 szklanka mleka

2 jaja

1/3 szklanki oleju

1/4 szklanki cukru

szczypta soli

cukier waniliowy

zaczyn: 4 dkg drożdży + 1 łyżka cukru + 2 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka

kruszonka: 100 g masła, 1/2 szklanki cukru kryształu, 3/4 szklanki mąki

jeżyny i kilka śliwek

dodatkowo: 1 jajko

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać cukrem, dodać mąkę i mleko, odstawić aż drożdże zaczną pracować. Jajka zmiksować z cukrem, dodać do drożdży razem z ciepłym mlekiem i olejem, wsypać połowę mąki, cukier waniliowy i sól, zmiksować na jednolitą masą. Następnie połączyć z resztą mąki i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyjąć z miski na podsypaną mąką stolnicę, lekko rowałkować i wycinać okrągła miseczką krążki. Układać  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Jajko roztrzepać i posmarować drożdżówki, a następnie ułożyć jeżyny i pokrojone śliwki.

Składniki kruszonki wymieszać aż utworzą się grudki i wyłożyć na drożdżówki.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny. Smacznego 🙂

drożdżówki z jezynami

6 uwag do wpisu “Drożdżówki z jeżynami

Dodaj komentarz