na 12 szt pączków:
1/2 kg mąki
10 dkg cukru pudru
10 dkg masła
4 żółtka
1 szklanka mleka
1 łyżka octu lub spirytusu
4 dkg drożdży
olej do smażenia
1 słoik wiśni w syropie
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka zmiksować z cukrem na puch. Mąkę przesiać, dodać żółtka i wyrośnięty rozczyn, połączyć, na końcu dodać rozpuszczone masło i ocet, wyrobić na jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie nabierać porcję ręką, na środek nakładać po kilka wiśni osączonych z syropu i dokładnie sklejać. Układać na posypanej mąką deseczce sklejeniem do dołu i zostawić do wyrośnięcia.
Rozgrzać olej i delikatnie wkładać pączki. Smażyć pod przykryciem, odwrócić i smażyć z drugiej strony bez przykrycia. Wyciągać na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Kiedy ostygną można posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
pączki z wiśnią, już je uwielbiam!
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Teraz w planie z masłem orzechowym 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jutro będę próbowała je zrobić bo mam gości a wiem, że gustują w takich domowych słodkościach.
Pozdrawiam
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja tez znowu robię jutro pączki, świeże są najlepsze 🙂
PolubieniePolubienie
To coś dla mnie
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda pysznie, aż ślinka cieknie.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie