Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa bułka
2 łyżeczki jarzynki
po 1/2 łyżeczki pieprzu, papryki słodkiej i ziół prowansalskich
6-7 pomidorów
2 ogórki kiszone
150 g sera żółtego
kawałek czerwonej papryki
mąka
Przygotowanie:
Mięso zmielić w maszynce razem z czerstwą bułką. Dodać jajko, drobno posiekaną cebulę i przyprawy i dokładnie wymieszać. Pomidory obrać ze skórki i pokroić, wrzucić na patelnię, posypać solą, pieprzem i szczyptą cukru i dusić pod przykryciem. Paprykę, ser i ogórki pokroić w paski. Nabierać porcję mięsa, rozpłaszczać na dłoni, na każdej układać po kawałku papryki, sera i ogórka i dokładnie sklejać. Pulpety obtoczyć w mące. Kiedy pomidory zaczną się rozpadać, na patelnię włożyć pulpety i dusić około pół godziny. Doprawić sos do smaku. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂
i już wiem, co chciałabym zjeść na obiad:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Świetnie wyglądają i na pewno są pyszne 😊
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję:)
PolubieniePolubienie
Kasiu droga!
Nie tylko smacznie, ale i estetycznie, kolorowo- u Ciebie:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Naprawdę znakomity pomysł. Piękne pulpeciki.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję bardzo 🙂
PolubieniePolubienie