Mielone ala zrazy w pomidorach

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej

1 cebula

1 jajko

1 czerstwa bułka

2 łyżeczki jarzynki

po 1/2 łyżeczki pieprzu, papryki słodkiej i ziół prowansalskich

6-7 pomidorów

2 ogórki kiszone

150 g sera żółtego

kawałek czerwonej papryki

mąka

Przygotowanie:

Mięso zmielić w maszynce razem z czerstwą bułką. Dodać jajko, drobno posiekaną cebulę i przyprawy i dokładnie wymieszać. Pomidory obrać ze skórki i pokroić, wrzucić na patelnię, posypać solą, pieprzem i szczyptą cukru i dusić pod przykryciem. Paprykę, ser i ogórki pokroić w paski. Nabierać porcję mięsa, rozpłaszczać na dłoni, na każdej układać po kawałku papryki, sera i ogórka i dokładnie sklejać. Pulpety obtoczyć w mące. Kiedy pomidory zaczną się rozpadać, na patelnię włożyć pulpety i dusić około pół godziny. Doprawić sos do smaku. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

Mielone ala zrazy w pomidorach

CSC_1656

Warzywa psiankowate 2018

10 uwag do wpisu “Mielone ala zrazy w pomidorach

Dodaj komentarz