Dyniowe curry

Składnik:

1 filet z kurczaka

ok. 1/2 kg dyni

1 puszka kukurydzy

1 czerwona papryka

1 puszka mleczka kokosowego

2 cebule

kawałek imbiru, około 5 cm

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki kurkumy

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka pasty z ostrych papryczek

1/2 szklanki mleka + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Cebulę posiekać, imbir obrać i pokroić w paseczki, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć na średnim ogniu do zeszklenia cebuli. Kurczaka pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Obsmażyć. Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Smażyć około 5 minut. Zalać mlekiem kokosowym, dodać kukurydzę razem z zalewą i pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy, sos sojowy i pastę z papryczek, wymieszać i gotować około 15 minut. Mleko wymieszać z mąką, wlać do sosu i gotować jeszcze 2-3 minut. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego 🙂

curry z dynią

5 uwag do wpisu “Dyniowe curry

Dodaj komentarz