Składnik:
1 filet z kurczaka
ok. 1/2 kg dyni
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1 puszka mleczka kokosowego
2 cebule
kawałek imbiru, około 5 cm
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka pasty z ostrych papryczek
1/2 szklanki mleka + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Cebulę posiekać, imbir obrać i pokroić w paseczki, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć na średnim ogniu do zeszklenia cebuli. Kurczaka pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Obsmażyć. Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Smażyć około 5 minut. Zalać mlekiem kokosowym, dodać kukurydzę razem z zalewą i pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy, sos sojowy i pastę z papryczek, wymieszać i gotować około 15 minut. Mleko wymieszać z mąką, wlać do sosu i gotować jeszcze 2-3 minut. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego 🙂
W tamtym tygodniu takie robilam i jest przepyszne, mam jeszcze troche dyni mysle ze w tym tygodniu tez sie u mnie znajdzie na talerzu 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mi zostało pieczonej dyni, więc pewnie powstanie zupa 🙂
PolubieniePolubienie
Kasieńko!
Dynia wróciła do łask, na nasze stoły.
Wczoraj robiłam z niej keczup- pychotka:)
Twoje curry także wygląda apetycznie:)
Miłej niedzieli zyczę:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂 Ja domowego ketchupu jeszcze nie robiłam 🙂
PolubieniePolubienie