Zapiekanka z młodych ziemniaków i kapusty

Składniki:

1,5 kg młodych ziemniaków

1 młoda kapusta

3 laski dobrej kiełbasy

3 pomidory

1 pęczek koperku

20 dkg sera żółtego

sól, pieprz

słodka papryka

zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i przestudzić. Kapustę poszatkować, wrzucić na patelnią z rozgrzaną niewielka ilością oleju. Kiedy zwiędnie dodać obrane i pokrojone pomidory. Smażyć do odparowania nadmiaru płynu. Dodać posiekany koperek i doprawić do smaku. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Ser zetrzeć na tarce. Ziemniaki pokroić w plastry i wysypać na dno blaszki lub naczynia do zapiekania. Na ziemniakach rozłożyć kapustę i kiełbasę. Całość posypać startym serem żółtym, słodką papryką i ziołami. Piec około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Smacznego 🙂

zapiekanka z młodych ziemniakow i kapusty

7 uwag do wpisu “Zapiekanka z młodych ziemniaków i kapusty

  1. Kasiu
    Zapiekanki często u mnie królują, bo domownicy nie mają czasu ( Dzieci wykańczają swój dom) i potrzeba zjeść treściwie.
    Smaczna ta Twoja urozmaicona propozycja:)
    Pozdrawiam:)

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz