Składniki:
1,5 kg młodych ziemniaków
1 młoda kapusta
3 laski dobrej kiełbasy
3 pomidory
1 pęczek koperku
20 dkg sera żółtego
sól, pieprz
słodka papryka
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i przestudzić. Kapustę poszatkować, wrzucić na patelnią z rozgrzaną niewielka ilością oleju. Kiedy zwiędnie dodać obrane i pokrojone pomidory. Smażyć do odparowania nadmiaru płynu. Dodać posiekany koperek i doprawić do smaku. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Ser zetrzeć na tarce. Ziemniaki pokroić w plastry i wysypać na dno blaszki lub naczynia do zapiekania. Na ziemniakach rozłożyć kapustę i kiełbasę. Całość posypać startym serem żółtym, słodką papryką i ziołami. Piec około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Smacznego 🙂
Kasiu
Zapiekanki często u mnie królują, bo domownicy nie mają czasu ( Dzieci wykańczają swój dom) i potrzeba zjeść treściwie.
Smaczna ta Twoja urozmaicona propozycja:)
Pozdrawiam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂 Ja też lubię zapiekanki, bo można szybko połączyć różne smaki 🙂
PolubieniePolubienie
jak ja tęsknię za takimi smakami… ❤
PolubieniePolubione przez 1 osoba
U mnie w sumie to był pierwszy zakup młodych warzyw, ostatnio miałam straszny niedoczas 😉
PolubieniePolubienie
bardzo smakowita:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki 🙂
PolubieniePolubienie