Składniki:
1 kalafior
400 g mięsa mielonego
1 cebula
kilka krążków jalapeno w zalewie
2 kromki czerstwego chleba
1 jajko
sol, pieprz
słodka papryka, zioła prowansalskie
15 dkg sera żółtego
Przygotowanie:
Kalafiora ułożyć do góry nogami w misce i wyciąć głąb, dzięki misce różyczki nie rozpadną się. Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, namoczonym i odciśniętym chlebem, ostrymi papryczkami, jajkiem i przyprawami. Tak przygotowany farsz nałożyć do kalafiora i przełożyć do do naczynia do zapiekania. Wierzch posypać startym żółtym serem i przyprawami. Całość przykryć i piec około godzinę do półtorej, aż kalafior będzie miękki. Smacznego 🙂
Piekłaś pod przykryciem czy bez? 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pod przykryciem 🙂
PolubieniePolubienie
Kasiu
A ja mam dziś na obiad kalafiorka także, ale w postaci zupki-kremu:)
Faszerowany wygląda apetycznie, może kiedyś (tego lata jeszcze) się na niego „skuszę”.
Smacznie pozdrawiam;)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja koniecznie muszę powtórzyć 🙂
PolubieniePolubienie
wow, prezentuje się genialnie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
pysznie wyszedł!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki 🙂
PolubieniePolubienie
proste, ale b. efektowne
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie