Kalafior faszerowany

Składniki:

1 kalafior

400 g mięsa mielonego

1 cebula

kilka krążków jalapeno w zalewie

2 kromki czerstwego chleba

1 jajko

sol, pieprz

słodka papryka, zioła prowansalskie

15 dkg sera żółtego

Przygotowanie:

Kalafiora ułożyć do góry nogami w misce i wyciąć głąb, dzięki misce różyczki nie rozpadną się. Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, namoczonym i odciśniętym chlebem, ostrymi papryczkami, jajkiem i przyprawami. Tak przygotowany farsz nałożyć do kalafiora i przełożyć do do naczynia do zapiekania. Wierzch posypać startym żółtym serem i przyprawami. Całość przykryć i piec około godzinę do półtorej, aż kalafior będzie miękki. Smacznego 🙂

kalafior z mięsem

11 uwag do wpisu “Kalafior faszerowany

  1. Kasiu
    A ja mam dziś na obiad kalafiorka także, ale w postaci zupki-kremu:)
    Faszerowany wygląda apetycznie, może kiedyś (tego lata jeszcze) się na niego „skuszę”.
    Smacznie pozdrawiam;)

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz