Składniki:
ciasto:
200 g mąki pszennej
120 g masła
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
krem:
300 g borówek
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki cukru
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
1 słoik kremu lemon curd (410 g)
1 duży kubeczek śmietany 30% (330 ml)
1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki mleka
borówki do dekoracji
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty o średnicy 26 cm. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Borówki zasypać cukrem i gotować 15 minut. Zdjąć z palnika. 2 łyżki żelatyny zalać niewielką ilością wody, podgrzać do rozpuszczenia i wlać do borówek. Wystudzić i wymieszać z jogurtem, a nastepnie wylać na wystudzony spód i wstawić do lodówki.
1 łyżkę żelatyny zalać niewielką ilością mleka, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywno, zmiksować z kremem lemon curd i żelatyną. Wylać na tężejącą masę borówkową. Wierzch udekorować borówkami. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂
I my się zajadamy borówkami pod różnymi postaciami:)
A to w pierogach, koktajlach, ciastach, deserach.
Tarta wygląda obłędnie i tak pewnie smakuje:)
Serdeczności zostawiam moc:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie