Tarta z borówkami i lemon curd

Składniki:

ciasto:

200 g mąki pszennej

120 g masła

1 jajko

2 łyżki cukru pudru

krem:

300 g borówek

2 łyżki żelatyny

1/3 szklanki cukru

3-4 łyżki jogurtu naturalnego

1 słoik kremu lemon curd (410 g)

1 duży kubeczek śmietany 30% (330 ml)

1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki mleka

borówki do dekoracji

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty o średnicy 26 cm. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Borówki zasypać cukrem i gotować 15 minut. Zdjąć z palnika. 2 łyżki żelatyny zalać niewielką ilością wody, podgrzać do rozpuszczenia i wlać do borówek. Wystudzić i wymieszać z jogurtem, a nastepnie wylać na wystudzony spód i wstawić do lodówki.

1 łyżkę żelatyny zalać niewielką ilością mleka, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywno, zmiksować z kremem lemon curd i żelatyną. Wylać na tężejącą masę borówkową. Wierzch udekorować borówkami. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂

Tarta z borówkami i kremem

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Tarta z borówkami i lemon curd

  1. I my się zajadamy borówkami pod różnymi postaciami:)
    A to w pierogach, koktajlach, ciastach, deserach.
    Tarta wygląda obłędnie i tak pewnie smakuje:)
    Serdeczności zostawiam moc:)

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s