Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Składniki:

1/3 średniej dyni

kawałek imbiru (50 g po obraniu)

1 puszka mleka kokosowego

1/2 mleka zwykłego

sól, pieprz

1 mini papryczka chili

2 łyżki sosu sojowego

groszek ptysiowy do podania

Przygotowanie:

Dynie obrać, pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem i upiec do miękkości. Przełożyć do garnka, dodać starty imbir, roztartą w palcach papryczkę chili, zalać mlekiem kokosowym i zagotować. Zupę zblendować i rozrzedzić mlekiem. Zagotować. Doprawić sosem sojowym. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego 🙂

zupa dyniowa z mlekiem kokosowym


Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III

9 uwag do wpisu “Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Dodaj komentarz