Pożywna zupa wielowarzywna

Składniki:

2 cebule

4 ząbki czosnku

2 średnie buraki

1/2 dyni piżmowej

200 g ziemniaków

1 pietruszka

50 g kaszy jaglanej

80 g soczewicy zielonej

zioła prowansalskie

kurkuma

ostra papryka

papryka wędzona

jarzynka

Przygotowanie:

Cebulę obrać i posiekać. W garnku z grubym dnem podsmażyć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Buraki obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli, podsmażyć 2-3 minuty, dodać startą na grubym oczku pietruszkę i całość zalać wodą. Gotować około 15 minut. Wsypać soczewicę i kaszę jaglaną. Ziemniaki i dynię obrać, pokroić w kostkę i dodać do reszty składników, w razie potrzeby dolać wody, dodać przyprawy i całość gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości wszystkich składników. Smacznego 🙂

pożywna zupa wielowarzywna

4 uwagi do wpisu “Pożywna zupa wielowarzywna

Dodaj komentarz