Placuszki warzywne

Składniki:

kilka plasterków szynki

1 marchewka

1 mała pietruszka

kawałek pora

kilka pieczarek

1 jajko

30 g mąki żytniej T720

sól, pieprz

słodka papryka, zioła prowansalskie

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubym oczku, obraną pietruszkę, pora, pieczarki i szynkę drobno pokroić. Wszystkie składniki wrzucić na patelnię, posypać przyprawami, podlać niewielką ilością wody i smażyć do jej odparowania. Jajko, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać z niewielka ilością wody, tak by powstało ciasto gęstsze niż na naleśniki i dodać warzywa. Wymieszać i smażyć placuszki na złoty kolor. Przed podaniem można polać ketchupem. Smacznego 🙂

Placuszki waszywne

5 uwag do wpisu “Placuszki warzywne

Dodaj komentarz