Ciasto czekoladowe z jabłkami i budyniem orzechowym

Składniki:

240 g mąki

60 g odżywki białkowej (można zastąpić mąką)

4 jajka

1/2 szklanki erytrytolu

1 szklanka jogurtu naturalnego

po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody

1 łyżka kakao

3 jabłka

160 g orzechów włoskich

2 szklanki mleka

budyń waniliowy + 2 łyżki słodzidła

Przygotowanie:

Białka jaj ubić na sztywno ze słodzidłem, a następnie zmiksować na małych obrotach z żółtkami, jogurtem i sypkimi składnikami. Z jabłek wykroić gniazda nasienne, połowę pokroić w kostkę i dodać do ciasta, wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą połowę jabłek pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu ciasto. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, u mnie najpierw góra-dół, następnie termoobieg. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Orzechy zmielić. 1,5 szklanki mleka zagotować, wsypać orzechy i gotować 2-3 minuty. Wlać budyń wymieszany ze słodzidłem i połową szklanki mleka. Gotować do zgęstnienia. Masę wylać na ciasto i przykryć drugą połową. Odstawić do wystygnięcia. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz