Składniki:
80 g mąki pszennej (3/4 szkalnki)
50 g mąki ziemniaczanej (1/3 szklanki)
1/3 szklanki erytrolu
3 jajka
60 g majonezu, 2 duże łyżki (u mnie wegański light)
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
30 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Białka jaj ubić na sztywno ze słodzidłem, zmiksować na mniejszych obrotach z żółtkami, pastą waniliową i majonezem, a następnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. 1/3 ciasta wlać do przygotowanej formy. Resztę podzielić na pól i wymieszać z kakao i zmielonymi orzechami. Na ciasto waniliowe wylać kakaowe, a na to orzechowe. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂
mam ostatnio wielką ochotę na taką babkę:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja próbowałam po raz pierwszy i wyszła super 🙂
PolubieniePolubienie
Też ostatnio kupiłam wegański majonez i właśnie się zastanawiałam czy babka na nim wyjdzie. Twoja wyszła rewelacja!!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Tylko trzeba zwracać uwagę na kalorie, bo wegański może mieć 320 i 600 kcal 🙂
PolubieniePolubienie
A to nawet nie wiedziałam, że tak jest. Ale na szczęście mam ten mniej kaloryczny 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ten z biedry jest niskokaloryczny – 320 kcal 😉 A sprzedawany w Lidlu Devley ma 650 kcal 🙂
PolubieniePolubienie