Babka majonezowa

Składniki:

80 g mąki pszennej (3/4 szkalnki)

50 g mąki ziemniaczanej (1/3 szklanki)

1/3 szklanki erytrolu

3 jajka

60 g majonezu, 2 duże łyżki (u mnie wegański light)

1 łyżeczka pasty waniliowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka kakao

30 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Białka jaj ubić na sztywno ze słodzidłem, zmiksować na mniejszych obrotach z żółtkami, pastą waniliową i majonezem, a następnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. 1/3 ciasta wlać do przygotowanej formy. Resztę podzielić na pól i wymieszać z kakao i zmielonymi orzechami. Na ciasto waniliowe wylać kakaowe, a na to orzechowe. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

7 uwag do wpisu “Babka majonezowa

Dodaj komentarz