Ogórkowa z pęczakiem

Składniki:

porcja rosołowa lub kości schabowe

1 marchewka

1 pietruszka

kawałek selera

400 g ziemniaków

100 g pęczaku

250 g ogórków kiszonych

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kości zalać woda i zagotować, zebrać szumowiny. Posolić. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubym oczku i wrzucić do wywaru. Gotować 15 minut. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i razem z pęczakiem dodać do wywaru. Gotować do miękkości ziemniaków. Dodać starte na tarce ogórki, doprawić do smaku i gotować jeszcze 10 minut. Smacznego 🙂

Składniki

  • Marchew: 100g / 41 kcal
  • Ziemniaki: 400g / 308 kcal
  • Kasza jęczmienna (pęczak): 100g / 352 kcal
  • Ogórek kiszony: 250g / 27 kcal
  • Bulion warzywny z kurczaka: 1500g / 90 kcal

818 kcal łącznie
Węglowodany: 166 g
Tłuszcze: 4 g
Białko: 26 g

Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com

12 uwag do wpisu “Ogórkowa z pęczakiem

Dodaj komentarz