Omlet z truskawkami i otrębami
Słodkie śniadanko 🙂
Składniki
2 jajka
1/2 szklanki mleka
2 czubate łyżki mąki
50 g otrąb owsianych
2 łyżki miodu
10-15 truskawek
szczypta soli
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Białka ubić na sztywno z solą. Żółtka, miód, mąkę i mleko zmiksować. Dodać pokrojone truskawki i pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Na patelni z grubym dnem rozgrzać niewielką ilość oleju. Wylać ciasto i na małym ogniu smażyć na złoty kolor. Przewrócić z pomocą deski lub pokrywki. Usmażyć z drugiej strony. Przełożyć na talerz. Podawać posypany cukrem pudrem, udekorowany truskawkami i listkami melisy. Smacznego 🙂
Rady
Może usmażyć 2-3 mniejsze omlety, wtedy będzie się je łatwiej odwracało i będzie gwarancja, że ciasto w środku się zetnie.