Omlet z truskawkami i otrębami

Omlet z truskawkami i otrębami

Słodkie śniadanko 🙂

Składniki

2 jajka

1/2 szklanki mleka

2 czubate łyżki mąki

50 g otrąb owsianych

2 łyżki miodu

10-15 truskawek

szczypta soli

cukier puder do posypania

olej do smażenia

 

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno z solą. Żółtka, miód, mąkę i mleko zmiksować. Dodać pokrojone truskawki i pianę z białek, delikatnie wymieszać.

Na patelni z grubym dnem rozgrzać niewielką ilość oleju. Wylać ciasto i na małym ogniu smażyć na złoty kolor. Przewrócić z pomocą deski lub pokrywki. Usmażyć z drugiej strony. Przełożyć na talerz. Podawać posypany cukrem pudrem, udekorowany truskawkami i listkami melisy. Smacznego 🙂

Rady

Może usmażyć 2-3 mniejsze omlety, wtedy będzie się je łatwiej odwracało i będzie gwarancja, że ciasto w środku się zetnie.

Dodaj komentarz